Hoe zorg ik ervoor dat ik de zorg volhoud?

Als mantelzorger heeft u waarschijnlijk niet veel tijd om stil te staan bij hoe u zich voelt. Gaat de zorg u gemakkelijk af of vindt u het zwaar om voor uw naaste te zorgen? Sta drie minuten stil bij uzelf door een paar vragen te beantwoorden. De vragenlijst staat op een aparte website. Na het invullen van de vragenlijst ontvangt u een score. Aan de hand van deze score kunt u hieronder lezen hoe u ervoor staat. Heeft u vragen of heeft u ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op. 

Minder dan 15 punten
De zorg gaat u goed af. U slaagt er redelijk tot goed in om de zorg voor de ander te combineren met uw andere activiteiten. Blijf wel alert als de situatie verandert. Heeft degene voor wie u zorgt ineens meer hulp nodig? Gaat u eigen gezondheid achteruit? Of herkent u zich niet in deze uitslag en valt de zorg u zwaarder? Neem dan contact op met het Mantelzorgcentrum. Wij kunnen samen met u kijken naar oplossingen waardoor u de zorg langer kunt volhouden. Ook als u de zorg als licht ervaart kunt u zich vrijblijvend als mantelzorger inschrijven bij het Mantelzorgcentrum. Wij houden u op de hoogte van nieuws en tips op het gebied van mantelzorg.

Tip: ga eens naar een ontmoetingsgroep in uw gemeente. Daar kunt u ervaringen en tips uitwisselen met andere mantelzorgers.

15 tot 22 punten
De zorg voor de ander gaat u niet altijd gemakkelijk af. Probeer in kaart te brengen welke aspecten van de zorg u zwaar vallen. Wat zou u daar graag aan willen veranderen? Kunt u dat zelf of heeft u daar hulp bij nodig? Schroom niet om hulp te vragen. Er is meer mogelijk dan u denkt. Het Mantelzorgcentrum kan samen met u kijken naar oplossingen waardoor u de zorg langer kunt volhouden. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Tip: Heeft u wel eens van respijtzorg gehoord? Dat betekent dat u even vrij bent van de zorg voor uw naaste. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met het Mantelzorgcentrum of kijk voor een volledig overzicht van respijtvoorzieningen op www.mantelzorgvrij.nl 

Meer dan 22 punten
Op dit moment valt het zorgen voor de ander u erg zwaar. Misschien zorgt u al lange tijd voor de ander. Of staat u er alleen voor. Misschien is de zorg zo veeleisend dat u nauwelijks aan andere dingen toekomt. Wacht niet langer met hulp vragen. Weet u waar u terecht kunt voor hulp? Bent u huiverig om taken aan anderen over te laten? Vindt u dat u het allemaal zelf moet kunnen oplossen? Geen nood. U staat er niet alleen voor. Het Mantelzorgcentrum staat voor u klaar om u te helpen. Samen kijken we naar uw situatie en wat mogelijk is om problemen op te lossen. Op een manier die bij u past.

Tip: Iedere mantelzorger heeft recht op cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner is een onafhankelijk persoon. De cliëntondersteuner denkt met u mee en behartigt uw belangen op het gebied van zorgtaken, welzijn, wonen en werk & inkomen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.