Wat is respijtzorg of vervangende zorg?

Respijtzorg betekent letterlijk ‘onderbreking van de zorg’. Die onderbreking kan een dag(deel) duren, maar ook een heel weekend of langer. Iemand anders neemt dan de zorg voor uw naaste over. Even er tussenuit om bij te komen, om met andere dingen bezig te zijn dan zorgen. U ontmoet nieuwe mensen en uw naaste, waarvoor u zorgt, ook. Daarna kunt u de zorg met nieuwe energie oppakken.

Op Mantelzorgvrij.nl vindt u een compleet overzicht van de respijtvoorzieningen in Noord-Holland. Mantelzorgvrij.nl is een initiatief van het Mantelzorgcentrum.

Welke vormen van respijtzorg bestaan er?
Er zijn vele vormen van respijtzorg. Het kan gaan om een paar uur in de week of maand. Het kan ook zijn dat u meer heeft aan een weekend, een dag of een hele week vrij van de zorg. Er bestaan particuliere organisaties en maatschappelijke organisaties die ieder op hun manier een vorm van respijt bieden. Vraag respijtzorg op tijd aan, zodat er genoeg tijd is om dit te regelen.

Wat kost respijtzorg?
Respijtzorg is soms gratis, soms krijgt u de kosten vergoed. Dat scheelt per aanbieder en per gemeente. Vraag het Mantelzorgcentrum om meer informatie.

Hoe vraag ik respijtzorg aan?
U neemt contact op met het Mantelzorgcentrum. Onze mantelzorgmakelaars en consulenten mantelzorg overleggen graag met u welke vorm van respijtzorg het beste bij u past. Zij kunnen u helpen bij het aanvragen en bij het regelen van de financiering.

Heeft u respijtzorg nodig? Doe de 3-minuten check