Onafhankelijke cliëntondersteuning

De zorgwereld is complex. Iedereen die er mee te maken heeft weet dat. Een weg van eindeloze formulieren, verschillende zorgaanbieders en verschillende potjes met geld. Wanneer je langdurig ziek bent, of een beperking hebt, kom je vroeg of laat op een punt dat je keuzes moet maken. Maar welke keuze is de beste? En weet je ook welke keuzes je hebt? Daarom is er onafhankelijke cliëntondersteuning. 

Voor wie is er onafhankelijke cliëntondersteuning?
Heeft u een vraag over een aanvraag voor voorzieningen via de gemeente? Wilt u een keukentafelgesprek voorbereiden, of wilt u dat er iemand meegaat naar het keukentafelgesprek? Heeft u een vraag op het gebied van zorg, welzijn, wonen, arbeid en financiën? Gaat u of uw naaste naar een zorginstelling, of is er 24 uur per dag zorg thuis nodig? Heeft u of uw naaste een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz)? Dan heeft u recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Het Mantelzorgcentrum biedt deze ondersteuning. Onze Hbo-geschoolde medewerkers brengen voor u in kaart welke zorg het beste past bij uw situatie en die van uw naaste en bemiddelt tussen u en de zorgaanbieder wanneer de zorg niet naar uw verwachting is. Daarnaast begeleiden we bij een Wmo-aanvraag, keukentafelgesprek, het opstellen van een zorgplan, ondersteunen we bij klachten en bij een nieuwe Wlz-aanvraag wanneer de zorg verandert. 

Waarom het Mantelzorgcentrum?
In deze regio zijn meerdere aanbieders van onafhankelijke clientondersteuning. Het Mantelzorgcentrum is de enige aanbieder die mantelzorgers ondersteunt. Wij zien dat er achter iedere zorgvrager (cliënt) een mantelzorger staat. Vaak is de mantelzorger degene die de Wlz-indicatie aanvraagt. Daarnaast hebben wij alle expertise in huis om mantelzorgers en hun zorgvragers de juiste ondersteuning te bieden. 

Luister ook onze podcast over onafhankelijke cliëntondersteuning

Klik hier voor de flyer onafhankelijke cliëntondersteuning van gemeente Alkmaar