3-minuten check

Als mantelzorger heeft u waarschijnlijk niet veel tijd om stil te staan bij hoe u zich voelt. Gaat de zorg u gemakkelijk af of vindt u het zwaar om voor uw naaste te zorgen? Sta drie minuten stil bij uzelf door een paar vragen te beantwoorden. De vragenlijst staat op een aparte website. U kunt het bestand ook hier downloaden en zelf uitprinten. Na het invullen van de vragenlijst ontvangt u een score. Aan de hand van deze score kunt u hieronder lezen hoe u ervoor staat. Heeft u vragen of heeft u ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op. 

Minder dan 15 punten/ 50%
De zorg gaat u goed af. U slaagt er redelijk tot goed in om de zorg voor de ander te combineren met uw andere activiteiten. Blijf wel alert als de situatie verandert. Heeft degene voor wie u zorgt ineens meer hulp nodig? Gaat u eigen gezondheid achteruit? Of herkent u zich niet in deze uitslag en valt de zorg u zwaarder? Neem dan contact op met het Mantelzorgcentrum. Wij kunnen samen met u kijken naar oplossingen waardoor u de zorg langer kunt volhouden. Ook als u de zorg als licht ervaart kunt u zich vrijblijvend als mantelzorger inschrijven bij het Mantelzorgcentrum. Wij houden u op de hoogte van nieuws en tips op het gebied van mantelzorg.

Tip: ga eens naar een ontmoetingsgroep in uw gemeente. Daar kunt u ervaringen en tips uitwisselen met andere mantelzorgers.

15 tot 22 punten/ 50% - 73%
De zorg voor de ander gaat u niet altijd gemakkelijk af. Probeer in kaart te brengen welke aspecten van de zorg u zwaar vallen. Wat zou u daar graag aan willen veranderen? Kunt u dat zelf of heeft u daar hulp bij nodig? Schroom niet om hulp te vragen. Er is meer mogelijk dan u denkt. Het Mantelzorgcentrum kan samen met u kijken naar oplossingen waardoor u de zorg langer kunt volhouden. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Tip: Heeft u wel eens van respijtzorg gehoord? Dat betekent dat u even vrij bent van de zorg voor uw naaste. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met het Mantelzorgcentrum of kijk op mantelzorgvrij.nl, daar vindt u het complete aanbod van respijtzorg in Noord-Holland.

Meer dan 22 punten/ 73%
Op dit moment valt het zorgen voor de ander u erg zwaar. Misschien zorgt u al lange tijd voor de ander. Of staat u er alleen voor. Misschien is de zorg zo veeleisend dat u nauwelijks aan andere dingen toekomt. Wacht niet langer met hulp vragen. Weet u waar u terecht kunt voor hulp? Bent u huiverig om taken aan anderen over te laten? Vindt u dat u het allemaal zelf moet kunnen oplossen? Geen nood. U staat er niet alleen voor. Het Mantelzorgcentrum staat voor u klaar om u te helpen. Samen kijken we naar uw situatie en wat mogelijk is om problemen op te lossen. Op een manier die bij u past.

Tip: Iedere mantelzorger heeft recht op cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner is een onafhankelijk persoon. De cliëntondersteuner denkt met u mee en behartigt uw belangen op het gebied van zorgtaken, welzijn, wonen en werk & inkomen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.