Pascalle Schneiders, mantelzorgmakelaar

Pascalle Schneiders is mantelzorgmakelaar bij het Mantelzorgcentrum. Per 1 augustus volgt zij Lyda Rijlaarsdam op maar ook nu al ondersteunt zij mantelzorgers in gemeente Koggenland.  

Pascalle Schneiders, mantelzorgmakelaar

Pascalle, wat doe je zoal als mantelzorgmakelaar?  
Mijn werkzaamheden bestaan uit het ondersteunen van mantelzorgers. Vaak zijn zij overbelast en weten niet waar ze de juiste zorg en informatie kunnen vinden. Mijn taak is om de situatie inzichtelijk te krijgen, zorg voor overzicht en kijk welke wetgeving van belang is. Ik bied informatie over mogelijke oplossingen en ondersteun regelwerk rondom zorg, welzijn, wonen, werk en financiën. Ik luister, informeer en regel maar de mantelzorger houdt altijd zelf de regie. Mijn werkgebied is het ondersteunen en informeren van de mantelzorger. Ik heb te maken met Wlz (Wet langdurige zorg, deze wordt gefinancierd vanuit het zorgkantoor), Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, deze wordt gefinancierd door gemeenten), Zvw (Zorgverzekeringswet) en de Jeugdwet (gemeente) en ik ben onafhankelijk. 

Waarom is jouw werk belangrijk? 
Er wordt steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers. Mensen blijven langer zelfstandig thuis wonen en zijn daardoor steeds meer afhankelijk van hun mantelzorgers. Mantelzorgers zorgen voor hun naaste, ‘Dat doe je gewoon’, maar wordt soms als een grote belasting ervaren. Mantelzorgers werken vaak ook nog en houden een eigen gezin en huishouden draaiende. Daar komt bij dat de wet- en regelgeving in Nederland best ingewikkeld is. Als je niet weet hoe en waar je zoeken moet, dan kost dat veel energie die je liever als mantelzorger ergens anders in steekt. Daardoor worden steeds meer mantelzorgers overbelast. Als mantelzorgmakelaar bied ik overzicht en rust. Ik merk dat wanneer ik eerder word ingezet, de situatie minder snel uit de hand loopt en de mantelzorger het zorgen langer volhoudt. 

Krijg je ook wel eens lastige vragen?  
Lastige vragen zijn er niet. Soms zijn er wel ingewikkelde casussen waar meerdere situaties tegelijk spelen. Het is dan aan mij om de situaties uiteen te zetten en kijken welke oplossingen er zijn. Mijn werk is klaar wanneer de hulpvraag van de mantelzorger geregeld is. 

Wat vind je het leukste aan jouw werk? 
Het leukste in het ondersteunen van mantelzorgers, die met alle liefde zorgen voor hun naaste, vind ik dat ik hen de aandacht kan geven die zij verdienen. Ik luister naar hun verhaal, ik informeer de mantelzorger en regel wat de mantelzorger wil dat ik regel. In het dagelijkse leven, waarin alles draait om de naaste, de zieke, vinden mantelzorgers het fijn wanneer ook eens naar hen wordt geluisterd. 

  • Koggenland
  • Mantelzorgmakelaar
  • Mantelzorgcentrum