Ondersteuning voor mantelzorgers in Hoorn

HOORN – Vanaf 2024 biedt het Mantelzorgcentrum gratis ondersteuning aan mantelzorgers in gemeente Hoorn. Mantelzorgers hoeven hierdoor niet zelf hun weg te vinden in de ingewikkelde processen binnen zorg en wetgeving. Bovendien houden mantelzorgers, die gebruikmaken van de diensten van het Mantelzorgcentrum, het zorgen langer vol. Mantelzorgers die vragen hebben over de zorg voor hun naaste, die willen weten hoe zij het zorgen kunnen volhouden of die behoefte hebben aan een luisterend oor, nemen contact op met het Mantelzorgcentrum via info@mantelzorgcentrum.nl of 085 – 018 38 90. 

Een van de medewerkers bij het Mantelzorgcentrum, die mantelzorgers uit Hoorn kunnen tegenkomen, is Mirte Korrel. Mirte is consulent mantelzorg. Mirte: “Wij zijn er voor alle mantelzorgers, zelfs voor mensen die nog geen mantelzorger zijn. Vroeg of laat wordt iedereen mantelzorger. Als je alleen al van dat feit bewust bent, dan ben je al deels voorbereid. Over het hoe en wat, daar kun je je later wel druk om maken. Maar het bewustzijn is heel belangrijk. Dan weet je namelijk ook dat er mantelzorgondersteuning mogelijk is, bijvoorbeeld bij het Mantelzorgcentrum. Daar kun je je laten voorlichten over wat je allemaal kunt verwachten, hoe de zorg geregeld is en dat je er niet alleen voor staat.” 

Bewustzijn
Wanneer je weet dat je mantelzorger bent, dan pas kun je gericht om hulp vragen. Mirte maakte dat onlangs in de praktijk mee: “Tijdens een voorlichtingsavond stelde onze collega de vraag wie er mantelzorger was. Niemand stak een vinger op. Maar gedurende de avond gingen er steeds meer lichtjes branden. Aan het eind van de avond waren er zes op de tien aanwezigen mantelzorger. Mensen zien zichzelf niet als mantelzorger en dat kun je ergens als heel mooi zien. Mensen doen het uit liefde en zien het niet als mantelzorg. Maar ga er maar aanstaan om 24/7 voor iemand te zorgen, dat is pittig. Dan is het juist goed om bijvoorbeeld bij het Mantelzorgcentrum aan te kloppen. Hoe fijn is het wanneer je iemand naast je hebt staan die jou daarbij kan begeleiden of ondersteunen.” 

  • Hoorn
  • Mantelzorgcentrum