Linda de Vries, casemanager Wmo

Het Mantelzorgcentrum ondersteunt mantelzorgers in gemeente Koggenland. Daarbij werkt het Mantelzorgcentrum nauw samen met het Zorgteam van de gemeente. Linda de Vries is een van de casemanagers die bij het Zorgteam werkt en heeft al verschillende mantelzorgers doorverwezen naar het Mantelzorgcentrum. Linda: “Ik werk nu officieel een half jaar als casemanager Wmo bij het Zorgteam. Ik ga op huisbezoek bij mensen die een Wmo-melding hebben gedaan. Bijvoorbeeld voor huishoudelijk hulp. In het gesprek ga ik in op alle leefgebieden. Zo kom ik erachter of er nog andere vragen spelen en om zo samen tot een oplossing te komen.”  

Het Zorgteam gaat in gesprek met degene die de melding doet, die melding is vaak gedaan in het belang van de naaste van de mantelzorger. “Het Zorgteam zet het Mantelzorgcentrum in wanneer de mantelzorger zelf ondersteuning nodig heeft”, vertelt Linda, “of wanneer er een bredere kijk nodig is. Ik was laatst bij een echtpaar waarbij de mantelzorger graag dagbesteding wilde inzetten voor haar man. Ik heb Lyda (Rijlaarsdam, mantelzorgmakelaar bij het Mantelzorgcentrum, red.) gevraagd of zij misschien andere mogelijkheden zag. Het gaat toch om gemeenschapsgeld, dat je zo zorgvuldig mogelijk wil inzetten. Dagbesteding kost meer dan bijvoorbeeld de inzet van een vrijwilliger. Maar Lyda kwam op hetzelfde uit. Toen wist ik zeker dat dit de juiste oplossing is.” 

Goed dat jullie er zijn 
In de korte tijd dat Linda samenwerkt met het Mantelzorgcentrum heeft ze een positief beeld van de organisatie gekregen. Linda: “Ik vind het mooi dat de inzet van het Mantelzorgcentrum mantelzorgers het gevoel geeft dat er echt iemand voor hen is. Het is ook mooi dat er voor de ondersteuning voor mantelzorgers verder wordt gekeken dan alleen de Wmo vanuit de gemeente, . Ik hoor terug van cliënten dat ze erg blij waren met de hulp van de mantelzorgmakelaar, iemand die nog dieper de stof induikt. In de wirwar van informatie en formulieren is het fijn dat zij de weg worden gewezen. Goed dat jullie er zijn!” 

Overeind blijven 
Een aantal werknemers is mantelzorger. Volgens Linda krijgen zij voldoende ruimte om te zorgen. “Hoewel ik natuurlijk alleen voor mijn eigen afdeling kan spreken”, zegt Linda, “maar ik heb het laatst zelf aan de hand gehad en ik kon toen zorgverlof opnemen. Ik merk om mij heen dat leidinggevenden daar erg scherp op zijn. Ook al denk je zelf dat je wel weer aan het werk kan gaan, zij geven je de ruimte en de tijd. Want uiteindelijk heeft de organisatie er ook belang bij dat je zelf overeind blijft!” 

  • Mantelzorgcentrum
  • Koggenland