Conny Komen, mantelzorger

Conny zorgt al lange tijd voor haar zoon. Heel geleidelijk aan werd de zorg steeds intensiever. Tot het moment kwam dat het echt niet meer ging. Conny klopte bij de gemeente aan om hulp te vragen. Conny: “De medewerker van de gemeente zag al heel snel dat ons hele gezin hulp nodig had, niet alleen mijn zoon. Onze grens was allang bereikt. En zo brachten ze mij in contact met het Mantelzorgcentrum.” 

Conny en haar zoon, voor wie zij mantelzorger is

Omdat Conny niet direct een heldere vraag had, kwam ze in gesprek met consulent mantelzorg Arianne Heijdenrijk. Wanneer mantelzorgers hier behoefte aan hebben, spreekt Arianne niet thuis af, maar buiten, in de frisse lucht. Arianne: “Wandelen geeft je meer ruimte om je gedachten te ordenen. Niet alleen je benen zijn in beweging, ook je hoofd!” Al wandelend probeerde Conny haar vraag te formuleren. Conny: “Ik ben aangesloten bij lotgenoten groepen op Facebook. Daar krijg ik veel tips en ook de GGZ geeft goede hulp, zoals een positief gesprek training. Dat is overigens een aanrader voor elke mantelzorger! Maar ik had zoveel hulp nodig, dat ik niet meer wist wat ik precies nodig had. Ook voor Arianne was dit lastig, er zijn zoveel mogelijkheden. Veel was niet voor ons van toepassing, ik had echt maatwerk nodig.” 

Makkelijk praten 
Vooraf had Conny geen verwachtingen van het Mantelzorgcentrum. “’Zorg goed voor jezelf’ of ‘neem rust’, dat zie ik ook in de lotgenotengroepen langskomen. In het begin denk je dan ‘heb je weer zo iemand, lekker makkelijk praten’,” vertelt Conny. “Maar in het begin luisterde Arianne vooral. Ze stelde wat vragen en ik kon mijn hele verhaal vertellen. Arianne had niet alle oplossingen, maar ze dacht wel over veel dingen mee die mij verder konden helpen.”  

Trots 
“Ik ben zo trots op mijzelf!” vertelt Conny. “Ik heb heel veel stappen gezet de afgelopen maanden. Het is een leerproces waar je moet ontdekken hoe je je moet ontwikkelen, hoe lastig ook. Ik heb me aangemeld bij een groep leefstijl interventie, ga weer sporten en geef in mijn werk beter mijn grenzen aan. Ik heb een eigen bedrijf en dan ga je maar door. Ik was ook 's nachts ‘aan’. Arianne was hier heel duidelijk in, streng bijna. En dat had ik ook wel nodig. Want je cijfert jezelf best weg als mantelzorger. Dus de woensdagmiddag is nu van mij. Dan ga ik sporten.”, besluit Conny met een grote glimlach.  

Nieuwe afspraak 
Conny blijft wandelen met Arianne, aan het eind van iedere afspraak plant ze een nieuwe in. Conny: “Ik vond dat ik het eigenlijk wel alleen aan kon, maar Arianne was hier heel stellig in; ‘Nee, we boeken gewoon weer een nieuwe afspraak en als je niet wil, dan kun je altijd weer afzeggen.’ En ik moet zeggen dat ik het ook wel fijn vind om de gesprekken door te laten gaan. Als mantelzorger voel ik me best vaak alleen. De mensen in de lotgenotengroep beleven allemaal hun eigen situatie, die maken niet mee wat ik meemaak. Dan is het zo’n opluchting om van Arianne te horen dat zij mijn situatie wel herkent.” 

Bekendheid 
“Wat voor mij werkt, hoeft voor een andere mantelzorger niet per see te werken”, geeft Conny als tip mee. “Zoek contact met je gemeente. Ik hoor vaak in de lotgenotengroepen dat mantelzorgers niet worden gehoord of dat er geen hulp is. Ik snap dat wel, ze weten niet dat er hulp bestaat en waar ze die kunnen vinden. Meer bekendheid van bijvoorbeeld het Mantelzorgcentrum zou daarom ook een oplossing kunnen zijn. Iedereen weet wel dat je voor jezelf moet zorgen. Maar pas als je met iemand aan het praten bent, dan kom je erachter wat en hoe dat voor jou persoonlijk werkt.” 

Weekendje weg 
Wat ze vroeger niet voor mogelijk had gehouden, wordt nu werkelijkheid; ze gaat een weekendje weg met haar man. Conny: “Ook daar spoorde Arianne mij op aan. Zo belangrijk om af en toe met z'n tweeën weg te gaan. Hoewel ik mijn gezin niet te veel wil belasten, zijn zij allemaal volwassen. Ik mag hen ook best wat vragen. Dat weekend zijn zij allemaal thuis, zodat ik samen met mijn man weg kan. Ik heb er nu al zin in!” 

Mantelzorgcentrum 
Benieuwd wat het Mantelzorgcentrum voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 0224 – 74 50 59 of info@mantelzorgcentrum.nl Op www.mantelzorgcentrum.nl staat meer informatie over hoe wij u kunnen helpen uw balans te behouden, versterken of terugkrijgen.  

  • Koggenland
  • Consulent mantelzorg
  • Mantelzorgcentrum