Buurtgezinnen geeft gezinnen weer even lucht

Buurtgezinnen zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. De organisatie is begin dit jaar gestart in Schagen en kon meteen al een gezin helpen:

Stijn is 3 en Stijn gaat elke donderdag naar het gezin van Bram en Sanne. Dat is fijn voor Stijn maar nog fijner voor de -alleenstaande- moeder van Stijn, Roos. Roos heeft het niet makkelijk. Stijn is een klein mannetje dat vanaf zijn geboorte al kampt met een stofwisselingsziekte, niet ernstig, niet levensbedreigend maar wel “lastig”. En alhoewel Roos dat nooit hardop zal uitspreken is -en blijft- Stijn een zorgenkind. Nu haar moeder ook nog in een rolstoel zit en regelmatig naar het ziekenhuis moet is het helemaal schipperen met de tijd, laat staan dat ze tijd voor zichzelf heeft.

Buurtgezinnen is op zoek gegaan naar een steungezin en zo is het gezin van Bram en Sanne op hun pad gekomen. Elke donderdag halen ze Stijn op en draait hij een dagje mee in het gezin van Bram en Sanne; “een verrijking voor ons gezin” zegt Sanne; “ik zie de wereld weer door de ogen van een peuter en ook onze tieners komen snel uit school om nog even een glimp van Stijn op te vangen en met hem te spelen.”

Voor Roos is de donderdag elke week weer zo fijn! “Ik hoef even niet te zorgen en kan weer opladen om de rest van de week er weer 100% te zijn voor Stijn en ook voor mijn moeder.”

Ook voor Emma (12) heeft Buurtgezinnen een fijn steungezin gevonden waar Emma elke zaterdag naar toe gaat. De moeder van Emma, Susan, heeft MS en Emma helpt haar moeder zoveel als ze kan. “Papa is elke morgen om half zeven naar zijn werk dus dan probeer ik zoveel mogelijk te doen voor ik naar school ga en elke middag zorg ik dat ik op tijd thuis ben om te helpen koken en zo.”

Op zaterdag, als de vader van Emma thuis is, gaat ze naar het gezin van Lieke en Bart. “Samen met Lotte, de dochter van Lieke en Bart, die ook 12 is, gaan we dan paardrijden en ‘s middags soms winkelen of muziek draaien. Eerst voelde ik mij wel schuldig dat ik mama alleen liet maar nu weet ik dat zij het ook fijn vinden voor mij en omdat papa dan thuis is kan die voor mama zorgen.”

De ouders van Emma zijn blij met deze oplossing; “Emma kan weer even kind zijn al is het maar 1 dag per week.”

Sinds 1 februari 2018 is Buurtgezinnen actief in de gemeente Schagen en omliggende dorpen. Wil je weten wat buurtgezinnen voor jullie gezin kan betekenen? Kijk op de website www.buurtgezinnen.nl voor meer informatie of mail de coördinator van Schagen Denise Wijnker: denise@buurtgezinnen.nl 

  • Jonge mantelzorger
  • Respijtzorg
  • Schagen