Terugblik Jonge Mantelzorgers 2023

De zorgen kun je niet loslaten, maar je kunt het wel  leren surfen op de golven in het leven… Anisha Pannalal, JMZ coach Mantelzorgcentrum

We zijn inmiddels alweer een jaar voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. We kunnen terugkijken op een bijzonder jaar! Er is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor het thema jonge mantelzorger.

In 't kort: Wat is ook alweer een jonge mantelzorger?
Eén op de vier kinderen in Nederland groeit op met een zorgsituatie voor een naaste. Voor iemand kan zorgen fijn zijn, maar het kan ook te veel worden. Er is dan minder tijd voor leuke dingen, zoals je hobby’s, samen zijn met vrienden of kan het invloed hebben op je werk of schoolprestaties. Soms mis je de nodige zorg of aandacht voor jezelf. Een deel van hen heeft behoefte aan ondersteuning of alleen een luisterend oor. 

Terugblik 2023
Graag blikken we terug op de activiteiten en ondersteuning voor jonge mantelzorgers die we hebben georganiseerd. Ook de gesprekken met ouders en professionals hebben de afgelopen jaar gezorgd voor meer bewustwording. 

Ontmoeting AZ met Mijn Held
In maart zijn we na een drie gangen diner live voetbal gaan kijken in het AFAS stadion. Het was een hele beleving, naast de wedstrijd hebben we ook een kijkje achter de schermen gehad. Maar een zeer bijzonder moment was toch echt het beleven van de wedstrijd op het veld. Vooral ook voor de fanatieke vaders die mee mochten. Deze activiteit werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Mijn Held, een landelijke organisatie die onvergetelijke ontmoetingen voor jonge mantelzorgers organiseert. We hopen nog vele activiteiten in samenwerking met Stichting Mijn Held te mogen organiseren. 

Filmpjes van de wedstrijd: 

https://www.youtube.com/watch?v=2lv5O11NaGc 

https://www.youtube.com/watch?v=pQXAyJ-Bf3Y 

https://www.youtube.com/watch?v=rtfL6ZG2Uyc 

Week Jonge Mantelzorger
Om jonge mantelzorgers te ondersteunen en zichtbaar te maken is er, naast individuele gesprekken met jonge mantelzorgers, een jaarlijks terugkerende Nationale Week van de Jonge Mantelzorger in juni. Ook het Mantelzorgcentrum organiseert in het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger activiteiten voor de kinderen en jongeren. Deze activiteiten worden verspreid over de zomer en worden wat later georganiseerd, zodat jonge mantelzorgers die op vakantie gaan of nog druk bezig zijn met hun examens of andere afrondingen ook de gelegenheid krijgen om hieraan mee te doen. Het waren dagen die in het teken stonden van ontspanning, plezier en aandacht voor degene die altijd klaarstaat voor iemand anders! 

Stormbaan en Virtual Reality in Den Helder
We begonnen in juli in Den Helder met een stormbaan en virtual reality gaming. Kruipen, rennen, springen, klimmen en glijden over het dubbele pacours, het was spannend wie de snelste tijd zou zetten. Tijdens de virtual reality game werden de jongeren uitgedaagd. Ook kregen de kinderen een uitgebreide demonstatie Jiu-jitsu. De lunch was uitgebreid geregeld door Keurslagerij Wit & Wit met een heerlijke broodjes, wraps, fruit en een gezond sapje en een plank met zoetigheden. Broertjes, zusjes, nichtjes of neefjes, vrienden mochten ook meedoen. De activiteit werd gehouden in Sporthal De Brug, deze locatie werd gratis aangeboden voor deze doelgroep. 

   

 

SkagaVenture
Daarna volgde al gauw de volgende activiteit; laser gamen en jumpen. Jonge mantelzorgers gingen de strijd aan in de Chemical Factory Lasergame arena van SkagaVenture en voor wie nog energie had kon zich uit leven in het trampolinepark en Ninja course. Ook hier hebben we kunnen genieten van een feestmaaltijd; poffertjes, patat, snacks, fruit. Onder het genot van koffie en taart maakten we vanuit het Mantelzorgcentrum ook tijd voor de ouders die bleven kijken. 

Zeilen via Stichting Mijn Held
In augustus mochten jonge mantelzorgers zeilen met de Eendracht vanuit IJmuiden. Deze activiteit organiseerden we samen met Stichting Mijn Held, een landelijke organisatie die onvergetelijke ontmoetingen voor jonge mantelzorgers organiseert. Acht jonge mantelzorgers werden deze dag begeleid door Els vanuit Mijn Held en Annemiek vanuit het Mantelzorgcentrum. Na een voorstelronde met thee en Jan Hagel koekjes vertrokken we met windkracht 3/4. Vrolijk werd begonnen met een spelletje 30 seconds. Later werden de golven een aantal van ons toch te veel tijdens de lunch en gingen we naar buiten. Eenmaal terug mochten we meehelpen. De zeer vriendelijke bemanning bestond vrijwel geheel uit vrijwilligers. Zij vertelden ons graag meer over het mooie zeilschip, zeilen in het algemeen en de reis die we maakten. Bij het overstag gaan brachten we een bezoek aan de stuurhut, waar we uitleg kregen en zelf ook aan het roer mochten staan. Ook mochten we de zeilen strijken. Uiteraard was er daarnaast gelegenheid om te relaxen op het dek of een spelletje te spelen. Alles was op en top verzorgd, inclusief verse lunch en diner. De reacties waren ronduit positief. Na afloop werden zelf de ouders nog even rondgeleid op het schip. Dat zegt toch wel genoeg!  

Kijk hier de beelden van deze dag terug

Kleine groepen
Ook hebben we in kleinere groepen activiteiten aangeboden in samenwerking met andere organisaties. Zoals karaoke en
 kickboksen. Zingen kan zorgen voor een vermindering van stress en angst, de stemming verbeteren. Kickboksen kan helpen meer zelfvertrouwen te hebben en beter in je vel te zitten. Al deze aspecten zijn leuk en goed voor je gezondheid. 

Individuele gesprekken
Naast de activiteiten en informatiebijeenkomsten kijken we ook op succesvolle individuele gesprekken terug. In die gesprekken zien en horen we deze jongeren en kunnen hen ondersteunen waar nodig zodat de examens of andere dagelijkse bezigheden naast het zorgen door kunnen gaan. Maar ook professionals en ouders hebben we kunnen informeren. 

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste leeftijdgenoten. Het zorgen lijkt vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie. Kun je bijvoorbeeld nog wel goed concentreren op school of moet je vaak thuis zijn om te helpen? 

Individueel of tijdens activiteiten het contact maken met andere jonge mantelzorgers of in gesprek gaan met het Mantelzorgcentrum is belangrijk en kan helpend zijn. Het kan goed voelen om anderen te ontmoeten die hetzelfde meemaken of met iemand te praten die je begrijpt.  

JMZ Ontmoet
Voor meer bewustwording en aandacht willen we in het nieuwe jaar meer ontmoetingen netwerkmomenten organiseren, waarbij jonge mantelzorgers met elkaar in gesprek kunnen tijdens een activiteit. Dit groeiende netwerk is het afgelopen jaar opgestart en hopen we een aantal keer per jaar, structureel, te kunnen inzetten. We beginnen met de ontmoetingingen in Gemeente Den Helder en Alkmaar. 

Ook al zien jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ze ondervinden allemaal de gevolgen van de zorgsituatie op een jonge leeftijd. Tijdens deze momenten kunnen jonge mantelzorgers onderling kennis en ervaringen uitwisselen. Jonge mantelzorgers bieden elkaar steun, leren van elkaar of denken mee wat nodig is voor andere jonge mantelzorgers. 

Kinderen/jongeren van 8 t/m 24 jaar kunnen deelnemen aan JMZ ontmoet. Leeftijd-afhankelijk van de soort activiteit die wordt gegeven. De eerstvolgende activiteit is op 8 februari in Triade, Den Helder. Daar volgt binnenkort meer informatie over. 

Waardering jonge mantelzorgers
Ben je jonge mantelzorger of ken je jonge mantelzorgers die wonen in gemeente Alkmaar, Den Helder, Hollands Kroon of Schagen? Schrijf je dan nog voor 31 december in bij het Mantelzorgcentrum. Iedere jonge mantelzorger ontvangt een waardering in de vorm van een bioscoopbon t.w.v. € 30,-. 

Dan nog even wat cijfers

 • In 2023 hebben 114 jonge mantelzorgers zich aangemeld bij het Mantelzorgcentrum
 • In totaal hebben we ruim 500 jonge mantelzorgers t/m 24 jaar in beeld
 • Daarvan zorgt 43% voor een vader of moeder en 41% voor een broer of zus
 • In ongeveer 18% heeft de naaste van de jonge mantelzorger een verstandelijke beperking
 • Meer dan de helft van de jonge mantelzorgers, die staat ingeschreven bij het Mantelzorgcentrum, is jonger dan 17 jaar

Wat doen wij voor jou!

 • We organiseren activiteiten en bijeenkomsten voor en door jonge mantelzorgers;
 • We ondersteunen jou tijdens een individueel gesprek bieden een luisterend oor;
 • We praten met jouw omgeving als jij dat wilt en kan jou weer helpen;
 • We denken met jou mee.

Ideeën, vragen zijn welkom
Heb je zelf nog leuke ideeën voor een activiteit of wil je graag meedenken? Herken jezelf als jongemantelzorg en wil je graag in gesprek? Neem dan contact mij op via whatsapp: 06 - 82 96 74 18, DM via instagram@mantelzorgcentrum of mail: apannalal@mantelzorgcentrum.nl 

 • Jonge mantelzorger
 • Mantelzorgcentrum