Respijtzorg voor partnerorganisaties

Wil je als organisatie meer vertellen over respijtzorg op jouw website? Neem onderstaande tekst over en gebruik de link www.mantelzorgcentrum.nl 

Respijtzorg 

Om het zorgen vol te houden, hebben mantelzorgers af en toe een adempauze nodig. Zoals werkenden uitkijken naar weekend of vakantie, is het voor mantelzorgers ook belangrijk om uit te kijken naar een periode waarin zij even niet hoeven te zorgen, hoe fijn het zorgen voor hun naaste ook is. Die periode waarin een mantelzorger even niet zorgt heet respijtzorg.  

Respijtzorg kan een dag(deel) duren, maar ook een weekend, een week of langer. Iemand anders neemt de zorg van de mantelzorger over. Dat kan bij de naaste thuis, maar ook op locatie, bijvoorbeeld in een respijthuis.  

Wat kost respijtzorg? 
Respijtzorg is soms gratis, bijvoorbeeld bij de inzet van een respijthulp bij de naaste thuis. Bij andere vormen van respijtzorg wordt een eigen bijdrage gevraagd. De kosten hangen af van de soort zorg die een naaste nodig heeft, van de gemeente waar de naaste woont en van de respijtvoorziening.  

Welke vormen van respijtzorg bestaan er? 
Er zijn vele vormen van respijtzorg. Het kan gaan om een paar uur op een dag of een aantal weken achter elkaar. Het kan ook zijn dat mantelzorger meer hebben aan een weekend, een dag of een hele week vrij van de zorg. Respijtzorg kan thuis plaatsvinden, dan neemt een respijthulp de taken van de mantelzorger over. De naaste kan ook uit logeren in een respijtlocatie, zodat de mantelzorger thuis kunnen blijven of er zelf lekker op uit kan.  

Het is ook mogelijk dat de mantelzorger met vakantie gaat en dat iemand voor één tot twee weken bij de naaste komt logeren. De reguliere zorg voor de zorgvrager loopt dan door. 

Alle respijtvoorzieningen in de regio in een overzicht 
Op mantelzorgvrij.nl staan alle respijtvoorzieningen overzichtelijk bij elkaar. Op de website staat ook algemene informatie over respijt. Kijk voor meer informatie op www.mantelzorgvrij.nl