De mantelzorgmakelaar maakt een berekening

Heb je een (eerste) gesprek met een mantelzorgmakelaar? Of laat je de eigen bijdrage berekenen? Dan is het goed om een aantal documenten mee te nemen. De mantelzorgmakelaar kan dan direct aan de slag met uitzoeken en berekenen. 

Neem contact op met een mantelzorgmakelaar

Leestijd
3 minuten

Voor een eerste gesprek met de mantelzorgmakelaar

Heb je een eerste, informerend gesprek met de mantelzorgmakelaar? Dan kun je je alvast voorbereiden door onderstaande stukken mee te nemen. Kun je de stukken niet gemakkelijk vinden? Dan kun je gewoon naar de afspraak komen zonder de stukken, voor een oriënterend en informerend gesprek. 

  • Als het van toepassing is: beschikkingen en correspondentie van de gemeente (Wmo of Jeugdwet indicatie), het CIZ (WLZ indicatie), het CAK (over de eigen bijdrage), het VGZ zorgkantoor (over een PGB WLZ) of de zorgverzekeraar (bijv. over een PGB Zorgverzekeringswet), zodat we zicht krijgen op wat er al door instanties is toegekend aan ondersteuning en zorg, of juist is afgewezen.
  • De zorgverzekeringspas of ID kaart van de zorgvrager en de mantelzorger. Wanneer de mantelzorgmakelaar bijvoorbeeld samen met de mantelzorger een instantie wil bellen, zijn meestal de geboortedatum en het BSN nummer nodig (het BSN nummer staat achter op de zorgverzekeringspas). 

Afhankelijk van jouw hulpvraag kunnen we in het eerste gesprek namelijk al samen aan de slag met eventuele regeltaken. 

Heeft u al een beschikking of indicatie? Neem deze dan mee op gesprek met de mantelzorgmakelaar.
De mantelzorgmakelaar neemt de stukken van de aanvrager door

Berekenen van de eigen bijdrage bij een Wlz-indicatie

Kom je bij de mantelzorgmakelaar omdat je wil weten wat de eigen bijdrage wordt? Dan kan het gaan om de eigen bijdrage met een Wlz-indicatie thuis of in een zorginstelling. De mantelzorgmakelaar rekent uit hoeveel jij of je naaste gaat betalen zodra de Wlz-indicatie is afgegeven door het CIZ (dit is bijvoorbeeld nodig om op een wachtlijst te kunnen komen bij een zorginstelling) en zodra de partner/ouder verhuist naar een zorginstelling. Deze stukken neem je dan mee naar het gesprek:

  • Aanslag Belastingdienst van beide partners van twee jaar terug (in 2025 gaat het om de aanslagen van 2023). Let op: het gaat dus om de brieven die je van de Belastingdienst ontvangt nadat je aangifte hebt gedaan. Op de voorkant staat altijd of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Op de achterkant staan de benodigde gegevens over je/jullie verzamelinkomen, vermogen en betaalde loonbelasting en premie volksverzekeringen*.

*) Wanneer je de DigiD-gegevens mee kan nemen (van beiden), dan kunnen we inloggen bij de Belastingdienst en de aanslagen raadplegen. Dit is een prima optie als je de brieven van de Belastingdienst niet kunt meenemen. 

Berekening alleenstaande AOW

Is je partner verhuisd naar een zorginstelling? Dan is het aan te raden om een berekening te laten maken over alleenstaanden AOW. In sommige gevallen komt het financiëel beter uit wanneer je kiest voor alleenstaanden AOW. Deze stukken neem je dan mee naar de mantelzorgmakelaar: 

  • Aanslag Belastingdienst van beide partners van twee jaar terug (in 2025 gaat het om de aanslagen van 2023). Let op: het gaat dus om de brieven die je van de Belastingdienst ontvangt nadat je aangifte hebt gedaan. Op de voorkant staat altijd of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Op de achterkant staan de benodigde gegevens over het verzamelinkomen, vermogen en betaalde loonbelasting en premie volksverzekeringen*.
  • Specificaties van het inkomen van beide partners in het lopende jaar (van de SVB voor wat betreft de AOW en van de pensioenuitvoerders voor wat betreft het/de pensioen(en). Deze specificaties worden meestal in januari verstuurd.
  • Huurgegevens als het gaat om een huurwoning; bijvoorbeeld de meest recente brief van de huurverhoging*.

*) Wanneer je de DigiD-gegevens meeneemt van jezelf en van je naaste, dan kunnen we inloggen bij de Belastingdienst en de aanslagen raadplegen. Dit is een optie als je de brieven van de Belastingdienst niet kan vinden. Ook kunnen we dan bij Mijntoeslagen eventuele huidige huur- en/of zorgtoeslaggegevens raadplegen en zo nodig aanpassen. 

Lopende of toegekende Pgb

Heb je of heeft jouw naaste een persoonsgebonden budget (Pgb) en heb je hier vragen over? Dan neem je deze stukken mee naar een gesprek met de mantelzorgmakelaar: 

  • Beschikking van de gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor.
  • Bij een Pgb uit de Wlz: Wlz-indicatie beschikking van het CIZ, als deze er is. 
  • Bij een Pgb uit de Wlz: DigiD gegevens + telefoon t.b.v. DigiD-app of sms-bevestiging om in te loggen in het Pgb-portaal van het zorgkantoor.
Voor vragen of hulp bij een Pgb neem je o.a. je smartphone mee voor toegang tot DigiD of het Pgb-portaal

Kan je afspraak niet doorgaan?

Het kan gebeuren dat er plotseling iets tussendoor komt en je afspraak met de mantelzorgmakelaar niet door kan gaan. Geef dit dan meteen door aan de betreffende mantelzorgmakelaar. De gegevens van de mantelzorgmakelaar staan in de bevestigingsmail van de afspraak. Afmelden kan via mail, whatsapp of in te spreken op de voicemail. De mantelzorgmakelaar neemt contact met je op om een nieuwe afspraak in te plannen. 

Krijgt u niet direct contact met de mantelzorgmakelaar? Bel dan het algemene nummer 085 - 018 38 90