Werk en mantelzorg

Een op de vijf werkenden is mantelzorger (Werk & Mantelzorg, 2017). Mantelzorgers vinden de combinatie van werk en mantelzorg in het algemeen positief; werk geeft hen bijvoorbeeld een prettige afleiding van de zorgtaken. Werkende mantelzorgers geven aan dat zij vooral behoefte hebben aan flexibele werktijden en aan begrip van hun leidinggevende en collega’s. Dat begint bij het bespreekbaar maken van het thema mantelzorg op de werkvloer. Het Mantelzorgcentrum ondersteunt hierbij.   

Mantelzorgmakelaar
De Mantelzorgmakelaar doet dit door het overnemen van regeltaken. De Mantelzorgmakelaar helpt de mantelzorger door op een rij te zetten wat de mogelijkheden zijn als het gaat om inzetten van vrijwilligers en professionele zorg. De makelaar helpt ook bij het aanvragen van deze zorg bij het juiste loket en andere uitzoek- en regeltaken die er op de mantelzorger afkomen. 

Voorbeelden van regeltaken 

  • Het aanvragen van een WLZ indicatie bij het CIZ Het zoeken naar zorgverleners (bellen met zorgaanbieders, wachtlijsten opvragen e.d.)
  • Het nabellen van instanties zoals zorgaanbieders, zorgverzekeraar, gemeente etc.

Door het overnemen van deze regeltaken heeft de mantelzorger meer tijd om te besteden aan de zorg en aan het werk.

Bespreekbaar
Daarnaast helpt de Mantelzorgmakelaar de mantelzorger om zijn situatie bespreekbaar te maken bij de werkgever.  Met als doel dat de mantelzorger zijn energie goed kan verdelen tussen werk en zorgtaken.

  • Werk en mantelzorg
  • Mantelzorgcentrum