Podcast: KOPZORGEN VOOR JONGE MANTELZORGERS: WIE ZORGT ER VOOR HEN?

Eén op de vier jongeren groeit op met een familielid dat ziek is of verslaafd of een psychiatrische aandoening heeft. Dat is een grote verantwoordelijkheid die niet zomaar aan een ander is over te dragen. Veel jonge mantelzorgers (JMZ) worstelen dan ook hulp om hulp te vragen en de juiste wegen daarvoor te vinden.

Speciaal voor jonge mantelzorgers is de Mantelwijzer geschreven, een gids voor mantelzorg binnen het gezin. Hierin staan interviews met deskundigen, ervaringsverhalen, advizen en een lijst met tools en hulpinstanties.

Onze gasten:

Marjet Karssenberg. Ervaringsdeskundige (broertje met Downsyndroom) en zet zich actief in voor meer aandacht en bewustwording voor jonge mantelzorgers.

Lodewijk Schmit Jongbloed, auteur Mantelwijzer

In zo'n 115.000 gezinnen in Nederland woont een kind met een chronische ziekte, een verstandelijke of lichamelijke beperking. Niet alleen ouders dragen hier zorg voor, vaak zijn er ook broers en zussen betrokken die zorgtaken op zich nemen.

Ook zijn er kinderen die al vanaf jonge leeftijd voor een zieke of verslaafde ouder zorgen. Voor de meeste van hen is het vanzelfsprekend dat ze die taak hebben, ze zijn ook niet anders gewend.

JMZ maken zich vaak zorgen over hun familieleden, over de toekomst en over alle financiële en praktische zaken die er geregeld moeten worden. Maar ze zullen niet snel aangeven dat het niet goed met ze gaat of om hulp vragen.

Daarom zouden huisartsen, leerkrachten en betrokkenen veel alerter moeten zijn op het welzijn van een JMZ. Als er signalen zijn dat het niet goed gaat. kan een JMZ hulp krijgen vanuit de gemeente en allerlei zorginstanties.

Luister hier de podcast terug

BNR Radio, woensdag 16 juni 2021

Beeld: Matt Botsford

  • BNR radio
  • Jonge mantelzorger
  • Podcast