Nieuwe beleidsregels gemeente Alkmaar maar wat betreft het Mantelzorgcentrum verandert er niets

U heeft het misschien in de Alkmaarsche Courant van 9 juni gelezen; Alkmaar heeft de beleidsregels rondom de Wmo aangepast. Voor mantelzorgers in de regio Alkmaar verandert er niets. Lees er meer over in dit artikel.

Mantelzorger 
In het krantenartikel meldt raadslid Anjo van de Ven (Onafhankelijke Partij Alkmaar) dat mantelzorgers, die zorgen voor hun inwonende partner, kind of ouder, voor gemeente Alkmaar geen mantelzorger meer zijn. Wanneer u zorgt voor uw partner, kind of ouder met een langdurige ziekte of beperking, dan bent u wel degelijk mantelzorger. Het maakt niet uit of uw naaste bij u in huis woont of niet. Dat willen we allereerst benadrukken: u bent mantelzorger.  

Wat verandert er dan wel? 
Op het moment dat u of uw naaste een voorziening (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp) aanvraagt bij gemeente Alkmaar, dan volgt een onderzoek door de gemeente. Zij kijken naar uw situatie en beoordelen of u in aanmerking komt voor deze voorziening. Tot zover is het niet anders. Echter, de nieuwe beleidsregels maken het voor de gemeente Alkmaar makkelijker om uw aanvraag te beoordelen.

Bent u van plan om hulp te vragen aan de gemeente Alkmaar? Neem dan eerst contact op met het Mantelzorgcentrum. Wij begeleiden uw aanvraag en kunnen vooraf inschatten of uw aanvraag kans van slagen heeft. Misschien zijn er wel alternatieven waar u zelf nog niet aan heeft gedacht.  

Wat verandert er niet? 
U bent en blijft mantelzorger, ook voor gemeente Alkmaar. Daarom kunt u nog steeds een beroep doen op het Mantelzorgcentrum en kunt u bijvoorbeeld respijtzorg aanvragen. Ook als u zorgt voor uw inwonende partner, kind of ouder. Zorgt u 8 uur of meer per week en doet u dat het afgelopen half jaar of langer èn woont uw naaste in Alkmaar? Dan komt u ook nog in aanmerking voor het Mantelzorgcompliment. Vanaf 1 augustus kunt u dit weer aanvragen. Houd deze website en onze nieuwsbrieven in de gaten voor meer informatie.

Vragen? 
Heeft u vragen na het lezen van deze informatie? Stel ze gerust. Dat kan via de chat-functie op deze website, via de mail: info@mantelzorgcentrum.nl of telefonisch via 072 - 562 76 18 of 0224 – 74 50 59.  

Foto: MantelzorgNL

  • Mantelzorger
  • Wmo
  • Alkmaar