Mantelzorg Samen in de Wijk - van klein groepje tot groot succes

Een grote opkomst mantelzorgers in buurthuis de Beuk afgelopen donderdag. Dat is de verdienste van Ans Cornielje en Cornelia Martha. Wat ooit begon als klein groepje onder de naam Mantelzorger Samen in de Wijk groeide uit tot een groot succes. Volgens Ans is het concept uniek: “Het is een terugkerende bijeenkomst waarbij zowel de zorgvrager (de zieke) als de mantelzorger welkom zijn. Dat is heel bijzonder.”

Mantelzorg Samen in de Wijk
Met Mantelzorg Samen in de Wijk ontdekken mantelzorgers dat zij niet de enige zijn. Bovendien mogen zij hun zorgvrager meenemen. Dan hoeft de mantelzorger niet iemand te regelen die op hun naaste let en dat geeft rust. Bovendien is het voor beiden gezellig!

Kibbelen
Ans en Cornelia zijn er al vanaf het begin af aan bij. Zij zorgen voor de ontvangst, de koffie en thee en de goede gesprekken. Beide dames zijn aan elkaar gewaagd. Cornelia: “Het is een goed huwelijk. Maar zoals in elk huwelijk kibbelen ook wij over van alles en nog wat.” De ontspannen houding van de dames is ongetwijfeld van invloed op het succes van de groep. Ans: “We begonnen met vier of vijf deelnemers. Dat werden er steeds meer. Iedere keer hebben we een ander thema. Soms trekt een thema wat minder bezoekers maar als bijvoorbeeld Monique Post (Mantelzorgmakelaar van het Mantelzorgcentrum, red) komt, dan is het volle bak. Vandaag met de high tea hebben we helemaal veel deelnemers.”

Gemêleerd publiek
Bij Mantelzorg Samen in de Wijk is iedereen welkom die meer over het thema mantelzorg wil weten. De thema’s hebben soms invloed op de samenstelling van de deelnemers. Met de high tea zaten er voornamelijk vrouwen, bij het thema 100 jaar Marine waren vooral mannen aanwezig. Een van de weinige mannen aanwezig bij de high tea vindt het geen probleem om tussen de vrouwen te zitten. “Ik ben blij dat ik er bij kan zijn. Dan kan ik even mijn zorgen vergeten.” Een andere mantelzorger vertelt dat ze wel vaker naar Mantelzorg Samen in de Wijk gaat: “Ik vind het erg gezellig!”

Nieuw seizoen
Na de zomervakantie start een nieuw seizoen Mantelzorg Samen in de Wijk. Houd voor de nieuwe data onze website in de gaten of schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief.

  • Den Helder
  • Mantelzorg samen in de wijk