Jonge mantelzorgers in het zonnetje

Afgelopen woensdag zijn jonge mantelzorgers en hun ouders in het zonnetje gezet. Jonge mantelzorgers mochten een vriend of vriendin meenemen om samen te lasergamen, Among Us live en smart games te spelen (Den Helder) of te bowlen en te klimmen (Broek op Langedijk). Ouders werden uitgedaagd te boogschieten, om op die manier eens te focussen op één doel. De activiteiten werden georganiseerd door Sportservice Schagen, Sporthal de Brug stelde de locatie open voor jonge mantelzorgers in Den Helder. De Geus Events verzorgde de activiteit voor jonge mantelzorgers uit Alkmaar.  

Het Mantelzorgcentrum organiseert ieder jaar een activiteit voor jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers ontmoeten elkaar op een laagdrempelige manier, zonder uit te hoeven leggen hoe hun thuissituatie is, want dat weet iedereen wel van elkaar. JMZ (jonge mantelzorger) coach Anisha Pannalal; “Iedere situatie is uniek, maar de rode draad is dat deze kinderen en jongeren opgroeien in een zorgsituatie. Dat maakt hun leven anders dan dat van leeftijdsgenootjes. Tijdens zo’n activiteit hoeven ze niets uit te leggen, maar kunnen ze weer even kind zijn en hun zorgen vergeten. Zo’n dag draait alleen om hen.”  

Voor herhaling vatbaar 
Dat de kinderen en jongeren genoten van de activiteit, bleek wel uit de vele positieve reacties na afloop. Zo zei een van de jonge mantelzorgers; “Wanneer is de volgende keer?”, “Er mogen wel meer van dit soort dagen worden georganiseerd.”, “Mag ik zo weer bowlen?” en “Ik wil ook nog even boogschieten, kan dat ook?”. Ook de ouders waren erg enthousiast; “Geweldig dat jullie dit doen.”. Een ouder: “Je bent vaak zo in je eigen bubbel van zorgen, dat je er niet altijd bij stil staat er ook andere gezinnen zijn die met hetzelfde bijltje hakken. Ik heb vandaag weer veel geleerd, ook van het boogschieten, haha!”. 

Jonge mantelzorger 
Een jonge mantelzorger is een kind of jongere die thuis woont met iemand die langdurig ziek is, een handicap heeft of een psychische ziekte of verslaving. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar. Zij hoeven niet per se zelf te helpen in de verzorging. Zorgen om de zieke kan al invloed hebben op (school)prestaties en (psychische) gesteldheid nu en in hun latere leven. 

 

  • Den Helder
  • Schagen
  • Hollands Kroon
  • Alkmaar
  • Jonge mantelzorger
  • Mantelzorgcentrum