Truus Oud, oprichter jubilerend Mantelzorgcentrum, ontvangt lintje

Truus Oud, oprichter van het Mantelzorgcentrum, ontving donderdag 26 april een Koninklijke Onderscheiding voor haar inzet voor mantelzorgers. Tien jaar geleden zette zij het Mantelzorgcentrum op, het 10-jarig jubileum werd onlangs nog gevierd in Podium Victorie in Alkmaar. 

In Lagerhuis-vorm debatteerden mantelzorgers, (zorg)professionals en medewerkers van het Mantelzorgcentrum over het thema Mantelzorg. Aan het eind van de avond sloot Truus Oud, directeur van het Mantelzorgcentrum, af met een toespraak over het ontstaan van het Mantelzorgcentrum. Hieronder leest u een samenvatting:

Dit jaar bestaat het Mantelzorgcentrum 10 jaar. Een jubileum mag je vieren. Maar als je als Mantelzorgcentrum 10 jaar bestaat, voelt een jubileum wel dubbel. Aan de ene kant is het een mijlpaal. Er is veel gebeurd in de afgelopen 10 jaar. Tien jaar geleden wist ‘men’ nog niet zo goed waar je mantelzorgers moest plaatsen. Ze waren niet ziek, maar zorgden wel voor een zieke. Wat hadden zij nodig?

Mantelzorgmakelaar
Truus was in de jaren '90 al bezig met het ontwikkelen van de functie Mantelzorgmakelaar. Truus: “Ik zag dat als een andere en meer professionele aanpak om mantelzorgers te ondersteunen. Vooral de werkenden die zorgden én werkten en misschien ook nog wel een gezin hadden of andere taken te vervullen hadden.”

Mantelzorgcentrum
Truus bleef zich sterk maken voor de mantelzorger. Dankzij steun van verschillende personen en instanties werd in 2008 het Mantelzorgcentrum opgericht. Truus: “Het was een moeilijk gevecht in die begintijd om te blijven bestaan, zowel financieel als de gunfactor: beiden waren er niet. Geen geld en niemand zat op het Mantelzorgcentrum te wachten. Er was, in de beginjaren van de Wmo, simpelweg geen beleid gemaakt.”

Mantelzorger
De belangrijkste reden om toch door te gaan was voor Truus de mantelzorger. “Ik was al jaren diep onder de indruk van hun zorgtaken, het regelen van veel zaken in een voor velen onrustige tijd. Ook de diversiteit van de groep, van jong tot oud met allemaal hun eigen verhaal heeft mij tot de dag van vandaag geïntrigeerd en heeft gezorgd voor de drive om het zo goed mogelijk te doen.”

Unieke organisatie
Nu, tien jaar later, is het gevecht nog niet voorbij. Truus: “We zijn in 10 jaar met vallen en opstaan een unieke organisatie geworden die er mag zijn: nu met een beetje meer geld dan in het begin en met iets meer gunfactor dan 10 jaar geleden, maar het ‘gevecht’ is gebleven.” Truus heeft dan ook maar één simpele wens: ‘Eén professionele plek waarop mantelzorgers een beroep kunnen doen. Voor iedereen wens ik eigenlijk hetzelfde, want: je was, bent of wordt mantelzorger; daarom wens ik ons allemaal een mooie, goede toekomst, zeker voor de periode dat u mantelzorger bent.”

 

Foto's van het jubileum in Alkmaar vindt u hier

  • Jubileum
  • Alkmaar