Deel je zorg

Donderdag 28 mei ging minister Hugo de Jonge live in gesprek met jonge mantelzorgers als kick-off van de campagne 'Deel je zorg'. Marjet, Renske, Justig en Vianne deelden hun verhaal. Waar zij het allen over eens waren was het feit dat de zorgtaken niet de meeste belasting geven, maar dat het zorgen maken om hun broer, moeder of vader en het missen van zorg van hun ouders de meeste invloed heeft op hun leven. Ook wisten de jonge mantelzorgers niet meteen dat zij mantelzorger waren. En zolang zij niet weten dat zij jonge mantelzorger zijn, kunnen ze ook niet gericht om hulp vragen. Bovendien was de aanwezige hulp niet altijd relevant en zelfs als er hulp werd gevraagd, bijvoorbeeld bij de gemeente, werd deze hulp afgewezen omdat de jonge mantelzorger dit wel kon doen. Dat de ambulante zorg er vooral voor hun moeder, broer of vader en niet voor de andere 'gezonde' kinderen was, hielp ook niet in het 'gezien worden'. 

Contact
Jonge mantelzorgers hebben vooral behoefte aan contact met vrienden, waar ze even zichzelf kunnen zijn, hun verhaal kwijt kunnen en even hun zorgen kunnen vergeten. Ook contact met lotgenoten is belangrijk omdat ze hier kunnen 'vragen en klagen' zonder oordeel en zonder dat het je kwalijk wordt genomen. 

Mantelzorgcentrum
Het Mantelzorgcentrum is er ook voor jonge mantelzorgers. Aan de behoefte van jonge mantelzorgers, om hen onderling met elkaar in contact te brengen, heeft het Mantelzorgcentrum deze week gehoor gegeven in de vorm van een online platform. Ideaal in deze tijd, waarin fysiek contact zoveel mogelijk is beperkt. Hier kunnen jonge mantelzorgers 'vragen en klagen', maar ook even weg van hun zorgen. Bijvoorbeeld door mee te doen aan de online escape room, tijdens de week van de jonge mantelzorger, van 1 t/m 5 juni, iedere dag om 15.00 en 20.00 uur. 

Kijk hier de hele uitzending van Deel je zorg

Ga hier naar het online platform voor jonge mantelzorgers (Discord)

  • Jonge mantelzorger