KOPP-KOV groepen 8-12 jaar voorjaar 2023

- 16:15

Doe- en praat groep voor kinderen (8-12 jaar) van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen

Naar schatting telt Nederland zo’n 577.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Kinderen komen daarmee thuis in aanraking, want psychische en/ of verslavingsproblemen raken onbedoeld iedereen binnen het gezin. Daarom bieden Brijder en GGZ Noord-Holland-Noord voor deze kinderen de KOPP/KOV groep op Texel aan.

Kinderen voelen vaak goed aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op. Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich of nemen teveel taken en verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur zelf problemen gaan ontwikkelen. 

Om deze kinderen verder op weg te helpen bieden Brijder en GGZ NHN de KOPP/KOV groepen. Belangrijke ingrediënten van deze doe-praatgroepen zijn: het bieden van onderlinge (h)erkenning, het wegnemen van irreële gedachten en het ontschuldigen van zowel kind als ouder. Dit doen zij door inzicht te verschaffen in emoties die de kinderen kunnen hebben, handvatten mee te geven hoe zij met de thuissituatie om kunnen gaan, de weerbaarheid te versterken en kennis te vergroten in de problematiek van hun ouder(s). 

Daarnaast merken kinderen dat zij niet de enige zijn, kunnen zij hun verhaal kwijt en kennismaken met kinderen met soortgelijke ervaringen. 

In april start op Texel een doe-praatgroep (8-12 jaar) voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De groep bestaat uit 8 kinderbijeenkomsten van anderhalf uur. Ook zijn er 2 ouderbijeenkomsten. 

Waar en wanneer
De doe- en praatgroep voor kinderen van 8-12 jaar vindt plaats op dinsdagmiddag van 14.45-16.15 uur. De eerste bijeenkomst is op 4 april.

Informatie en aanmelding
Er is geen verwijsbrief nodig en de kinderen worden niet ingeschreven bij de GGZ. Aan de groep zijn geen kosten verbonden. Ouders kunnen hun kind ook zelf aanmelden. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met preventiewerker Petra Poland: p.poland@ggz-nhn.nl / 06-23116109

In deze video vertelt zij meer over de groep:

 

  • Texel
  • GGZ
  • Jonge mantelzorger