Vraag nu de mantelzorgwaardering BUCH aan!

Woont u in Bergen of Heiloo (of Castricum of Uitgeest)? Dan kunt u vanaf 1 september weer de mantelzorgwaardering aanvragen. Het aanvraagformulier kunt u downloaden van een van de gemeentelijke websites of afhalen op het gemeentehuis van uw woonplaats. Let op: degene voor wie u zorgt moet de waardering voor u aanvragen. Dit kan nog tot en met 30 september. 

Download hier het aanvraagformulier voor de gemeente Bergen

Download hier het aanvraagformulier voor de gemeente Heiloo

Lees hieronder de veelgestelde vragen en antwoorden:

Voor wie is de mantelzorgwaardering bedoeld?
De mantelzorgwaardering is bedoeld voor mantelzorgers van inwoners uit de BUCH-gemeentes (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) die gedurende minimaal 3 maanden intensief (minimaal 6 uur per week) ondersteuning bieden aan een hulpbehoevende inwoner zonder hiervoor betaald te krijgen. Inwoners die bekend zijn bij de gemeente (een melding hebben gedaan voor Wmo of Jeugd) ontvingen vanaf woensdag 29 augustus een brief hierover. Heeft u geen brief ontvangen maar wilt u uw mantelzorger wel waarderen met een cadeaubon? Dan kunt u het aanvraagformulier downloaden op de website van de gemeente of afhalen op het gemeentehuis van uw woonplaats. 

Ik heb het afgelopen jaar intensieve mantelzorg verleend voor een periode van 1 maand; kan ik in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering? 
Helaas, u komt niet in aanmerking voor de waardering. Gelukkig zijn er veel mensen die, als dat nodig is, een beroep kunnen doen op een mantelzorger. Deze hulp is onmisbaar; zonder mantelzorg functioneert een samenleving niet. Jaarlijks biedt het college een blijk van waardering aan de mantelzorgers van haar inwoners. Zij stellen daarbij regels op voor de wijze waarop zij hiervoor zorgdragen. Deze regels zijn verwoord op het aanmeldformulier. Wij hebben daarbij intensieve mantelzorg geformuleerd als zorg die voor minimaal 3 maanden of langer, gedurende 6 uur op meer per week, wordt geboden zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

Wat houdt de mantelzorgwaardering in?
De mantelzorgers ontvangen een cadeaubon (naar keuze een VVV-bon, boekenbon of entertainmentbon) als blijk van waardering. De hoogte van de cadeaubon bepaalt de BUCH begin november.

Ik heb geen brief ontvangen over de mantelzorgwaardering, maar bied wel intensieve mantelzorg; wat nu?
U kunt een aanvraagformulier printen vanaf de website van uw gemeente, een formulier ophalen bij de balie van uw gemeentehuis of bij een van de Sociale Teams in uw gemeente, tijdens de inloopspreekuren

Ik heb intensieve mantelzorg geleverd het afgelopen jaar; degene aan wie ik mantelzorg verleende is nu overleden. Kan ik nog in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering?
Dan komt u helaas niet meer in aanmerking voor de mantelzorgwaardering. De mantelzorgwaardering kan namelijk alleen aangevraagd worden door de hulpbehoevende inwoner om daarmee zijn/haar mantelzorg te bedanken.

Ik verleen intensieve mantelzorg aan iemand die in een instelling (bijv. verzorgingshuis/verpleeghuis) woont; kan ik in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering?
Helaas, u hoort niet tot de doelgroep. Wanneer een mantelzorger hulp verleent aan een persoon die in een instelling woont, is het uitgangspunt dat de mantelzorger vanuit deze instelling betrokken wordt en aandacht krijgt.

Ik heb meer dan twee mantelzorgers die intensieve mantelzorg verlenen; wat nu?
Als u meer dan twee mantelzorgers hebt die voldoen aan de regels op het aanmeldformulier (ieder van hen biedt gemiddeld 6 uur zorg per week of meer voor een periode van minimaal 3 maanden; en zij wonen niet op hetzelfde adres), dan mag u die mantelzorger toevoegen op het aanmeldformulier.

Ik ben door twee mensen opgegeven als mantelzorger; krijg ik nu twee keer de mantelzorgwaardering?
Nee, u kunt voor maximaal één keer een mantelzorgwaardering in aanmerking komen.

Mijn man en ik verlenen allebei intensieve mantelzorg aan mijn ouders; kunnen wij allebei in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering?
Nee, het college verstrekt maximaal één mantelzorgwaardering per huisadres.

Mag ik gebruik maken van het aanmeldformulier van vorig jaar?
Nee, wij kunnen alleen aanmeldingen aannemen die op het aanmeldformulier van 2018 zijn ingevuld. U kunt zo’n aanmeldformulier ophalen bij uw gemeente of bij de Sociale Teams van uw gemeente tijdens inloopspreekuren. Verder is het mogelijk het aanmeldformulier van de website van uw gemeente te halen.

Ik ben te laat met het insturen van het aanmeldformulier; wat nu?
Het insturen van het aanmeldformulier kan tot en met 30 september 2018. Dit staat op het formulier en is ook zo gecommuniceerd in de krant. Formulieren die na 30 september binnenkomen, neemt de gemeente niet meer in behandeling. 

  • Mantelzorgwaardering
  • Bergen
  • Heiloo