Komkommertijd? Niet voor mantelzorgers!

Vakantietijd is voor veel mensen een periode van rust, leuke dingen doen en ontspanning. Voor de mantelzorger is dit juist een periode van drukte, omdat er nog meer zorg op zijn schouders terecht komt. Het Mantelzorgcentrum, expertisecentrum mantelzorg voor Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland, helpt mantelzorgers bij het vinden van balans tussen zorg en ontspanning, juist in deze drukke zomermaanden.

Door de vakantieperiode kampen veel zorginstellingen en thuiszorgorganisaties met personeelstekorten. Het netwerk van de mantelzorger wordt ook kleiner omdat kinderen of buren, die normaal gesproken meehelpen, met vakantie zijn. De mantelzorger moet nu alles zelf doen en heeft weinig tijd meer voor ontspanning.

Top 3
We vroegen mantelzorgers waar ze tegenaan lopen in de zomerperiode. Daar kwamen heel veel reacties op af. Een teken dat dit onderwerp echt wel leeft onder mantelzorgers. Uit alle reacties stelden we een top 3 samen van redenen die de mantelzorger meer drukte geven:

  1. (Zorg)professionals zijn met vakantie, hierdoor zijn roosters vaak op het laatste moment ingevuld, komt er veel meer verschillend personeel over de vloer en lopen regeltaken veel langer door.
  2. Netwerk is op vakantie. Familieleden, buren en vrienden die normaal gesproken een deel van de zorg op zich nemen zijn weg en de mantelzorger kan daardoor de zorg minder snel overdragen. 
  3. De warmte! Het was extreem warm en lang droog in Nederland. Daardoor moesten mantelzorgers vaker wassen, letten op voldoende vochtinname en pas laat, wanneer het iets koeler was, een rondje lopen. Bovendien zorgde het warme weer voor korte en onrustige nachten. 

Wel op vakantie
Sommige mantelzorgers gaan wel op vakantie, soms met en soms zonder degene voor wie zij zorgen. Als zij samen met de zorgvrager op vakantie gaan, komt daar evengoed veel geregel bij kijken. De zorgvrager wil bijvoorbeeld graag een vertrouwde omgeving, die rolstoelvriendelijk en niet te ver van huis is. Een mantelzorger ging met haar partner op de fiets naar de camping. Op het moment dat de zorgvrager rustig was, overnachtten ze daar. En zo niet, waren ze op de fiets zo weer thuis. 

Wat doet het Mantelzorgcentrum?
Het Mantelzorgcentrum biedt geen zorg, maar kan wel praktische regeltaken uit handen nemen, bemiddelt in respijtzorg, denkt met u mee en onderzoekt de mogelijkheden om meer rust te creëren. Neem contact op met het Mantelzorgcentrum Het Mantelzorgcentrum is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op 072 - 562 76 18 of 0223 - 74 70 09. Mailen kan altijd via info@mantelzorgcentrum.nl 

  • Vakantie
  • Mantelzorgcentrum
  • Respijtzorg